O. BAKOVÁ: Rozhovor s Bushom točil namiesto STV rozhlas s kameramanom z ČT

16.06.2012 Bratislava

Bratislava 16. júna (TASR) - Jediný rozhovor, ktorý poskytol vtedajší americký prezident George Bush slovenskému novinárovi mala podľa zvyklostí pokrývať Slovenská televízia. Reálne ho však pred summitom Bush - Putin v roku 2005 urobila bývalá reportérka Slovenského rozhlasu Oľga Baková s kameramanom Českej televízie Martinom Stehlíkom. Pre TASR to v exkluzívnom rozhovore povedala autorka interview s prezidentom USA Oľga Baková.

"Americký prezident pred odchodom do zahraničia zvykne dať jedno interview jednej televízii, zvyčajne verejnoprávnej, podľa toho akú krajinu navštívi. Ak ide na turné, väčšinou je to tak, že Biely dom zavolá aj jeden mienkotvorný denník alebo týždenník z daného štátu do ktorého cestuje a urobí takú minitlačovku," vysvetľuje Baková, ktorá v tom čase pracovala ako zahraničný spravodajca Slovenského rozhlasu vo Washingtone.

Dodáva, že sa dlhodobo snažila o získanie tejto možnosti, aj keď prezident najvplyvnejšieho štátu sveta rozhovory pre rozhlas dávať nezvykol. "Hovorila som si, že kým nepristane na letisku vo Washingtone lietadlo s kamerou a reportérom STV, budem sa do poslednej minúty o tento rozhovor uchádzať," hovorí. "Neviem, kde vtedy na Slovensku nastala chyba, to už musia vedieť v Slovenskej televízii a na ambasáde, ale jedného dňa mi zavolali z Bieleho domu. Povedali mi, že STV sa neozvala, už nemajú čas to riešiť a vedia ako o to usilujem, takže môžem mať ten rozhovor. Skoro som umrela pri tom slúchadle. No mali prosbu, či viem nájsť aj nejakú inú televíziu, ktorá by ten rozhovor šírila v obrazovej podobe na Slovensko," spomína.

Nakoniec sa rozhlas dohodol s Českou televíziou, ktorá interview nasnímala na kameru, na Slovensku ho potom okrem SRo odvysielala aj súkromná televízia Markíza. Bush vtedy poskytol rozhovory viacerým televíziám z európskych krajín, ktoré chcel na turné navštíviť. "Pamätám sa, bol tam reportér nemeckej televízie. Mal v rukách poznámky na žltom papieri, vysvetľoval mi, že biela nie je vhodná. A keďže vopred vedel, že bude robiť tento rozhovor, bol sa predtým opaľovať v Kankúne. Mal tam pani asistentku, ktorá ho upravovala, dávala mu make up. A ja pozerám na Martina Stehlíka, českého kameramana a hovorím: No, Stehlíku, ty budeš čo so mnou robiť? Kde máš pudrenku?," spomína.

Samotný rozhovor podľa nej prebehol vo veľmi príjemnej atmosfére, americký prezident odpovedal spontánne bez toho, že by vopred poznal otázky. Podľa Bakovej sa z Bieleho domu pred rozhovorom pýtali len na to, či bude mať nejakú špecifickú otázku, akú by prezident bez prípravy nevedel zodpovedať. Keď odpovedala, že sa chce pýtať na štandardné veci ohľadom summitu a zahraničnej politiky USA, bola tým táto téma uzavretá.

"Technici tam nastavovali svoje veci, svetlá a kým to dorobili on si sadol a začal sa so mnou baviť. Klásť mi otázky. Kto som, prečo som tam, či mám rodinu, koľko mám detí, ako sa im darí v škole... Proste som tam sedela a bavila sa s týmto politikom vlastne o súkromných veciach. A potom zrazu povedal: Hej Oľga a nemala by si klásť otázky ty mne? A tak som začala robiť rozhovor. Až keď som vyšla z Bieleho domu, mi došlo, že som vlastne vôbec nestihla mať trému. Myslím si, že to bolo práve preto, že dokázal navodiť milú, prirodzenú atmosféru," povedala Baková, ktorá v rozhlase, paradoxne, patrila medzi najtvrdších kritikov Bushovej politiky v Iraku.
 

Vyberte región